Home / Nasveti / Skrb za seniorčka
Skrb za seniorčka

Naš pes postane seniorček, ko opazimo, da se umiri, dlačice okoli gobčka ponavadi osivijo, sliši nas malo slabše kot doslej. Biti pa moramo pozorni tudi na druge znake staranja, ki morda niso tako očitni, lahko pa bistveno olajšajo življenje vašega seniorčka. Staranje pa je predvsem odvisno od velikosti psa. Psi večje rasti se starajo hitreje kot manjši psi. Na staranje ima vpliv tudi teža, saj se psi s prekomerno telesno težo starajo hitreje kot vitki psi. Psi se štejejo za starejše, ko dosežejo polovico življenjske dobe. Majhni psi živijo približno od 15 do 20 let, medtem ko večji psi živijo od 12 do 15 let.

Vsi skrbniki seniorčkov moramo biti pozorni na več dejavnikov, ki so nam lahko v pomoč pri ustrezni oskrbi našega seniorčka:
  1. Preventivni pregledi pri veterinarju
Ti pregledi vam omogočajo, da spremljate zdravstveno stanje vašega seniorčka in v primeru odstopanj ter z ustreznim pravočasnim ukrepanjem, podaljšate njegovo življenjsko dobo. V kolikor bi se pri psu pojavila sladkorna bolezen, odpoved ledvic ali jetrne bolezni bo potreboval veterinarsko dieto za pomoč pri zdravljenju in terapijo. Kot pri ljudeh, se tudi pri psih v starejših letih lahko pojavijo bolezni srca, vsa sicer niso ogrožujoča, jih je pa priporočljivo obvladovati z ustrezno hrano z nižjo kalorično vrednostjo in manj natrija. Hrana z manj maščobami in več vlakninami pa je najboljša izbira tudi za tiste s sladkorno boleznijo.

 

2. Kvalitetna prehrana

Seniorčki potrebujejo drugačno hrano kot mladički. Priporočljivo jih je hraniti z manj kalorično hrano, da bi preprečili debelost in dodati hrano z več vlakninami za izboljšanje zdravja prebavil. Najpomembnejše je vedeti, da se potreba psa po energiji z leti zmanjša. S počasnejšo presnovo pa starejši psi hitro postanejo predebeli. Tudi pri priboljških, moramo starejšemu psu ponuditi zdravo izbiro z nizko vsebnostjo maščob in natrija. Zelenjava je lahko odličen priboljšek. Večina psov ima rada korenje in jabolka. Izogibajte se grozdju in rozinam. Seniorčki pa potrebujejo tudi več vode, saj se telesna sposobnost vzdrževanja vodnega ravnovesja zmanjšuje. Bodite pa pozorni na nenadno povečano pitje vode in uriniranje. To je lahko simptom kronične ali akutne odpovedi ledvic.
Tako kot ljudi, lahko starejše pse doleti artritis – vnetje sklepov. Priporočeno je dodajanje prehranskih dodatkov, kot je npr. glukozamin ali pa naravni dodatek kurkuma.
3. Počitek

Izberite miren prostor v hiši ali stanovanju, kjer naj bo udobno ležišče. Kupite lahko tudi ležišča prilagojena seniorčkom, ki vsebujejo spominsko peno. V kolikor pes spi na kavču ali postelji mu uredite klančino, v izogib padcem in poškodbam. Prav tako je priporočljivo izogibanje stopnicam.

4. Gibanje
V kolikor je vaš seniorček zdrav, ni nobene ovire po vsakodnevnih sprehodih. Celo nasprotno, seniorčki naj imajo več kratkih sprehodov na dan. Priporočljiva je izbira lahkih poti, brez strmih klancev ali pretirane množice ter hrupa. Pri sprehajanju upoštevamo tudi letni čas, predvsem poleti, sprehajajmo v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah. Pozimi poskrbimo za dodatna prehranska dopolnila, ki ščitijo sklepe in kosti. Po potrebi seniorčka zaščitimo tudi z oblačili, saj lahko zaradi izgube maščevja težje uravnava telesno temperaturo.
5. Ustna higiena
Zobje se z leti obrabijo, zaradi industrijsko predelane hrane se nanje hitro nabira karies, ki lahko vodi v paradontozo. Za preprečevanje teh težav lahko veliko naredimo že v mladosti psa, s kakovostno hrano in priboljški. Priporočljivo je, da psa navadimo na uporabo zobnega gela in ščetke. Obstajajo pa tudi preparati, ki preprečujejo nalaganje zobnega kamna oz. ga “topijo”.
V kolikor pa pri psu opažate izgubo apetita, občutljivost okoli gobčka, izmikanje nujno obiščite veterinarja. Vnetje dlesni lahko vodi v hudo bakterijsko vnetje, ki je lahko tudi usodno za vašega psa.
Z malo dodatne pozornosti in nege lahko z vašim seniorčkom preživite še veliko več časa. Pri tem pa vseeno ne pozabite, da starost ni bolezen in doleti prav vsakogar. Zato uživajte prav vsak trenutek vašega in njegovega življenja.

Brezplačna dostava ob nakupu nad 49 €!