Zelenjava in sadje, ki ga psi lahko jedo

Ni redko, ko želimo svojemu psu dati kakšen prigrizek z mize. Konec koncev, če je varno za nas, je zagotovo varno tudi za psa, kajne? Ni nujno.

Medtem ko je veliko “človeške” hrane popolnoma varne za pse, je lahko nekatera zelo nezdrava in nevarna. Zato je ključno, da se seznanite s tem, katero sadje in zelenjavo lahko psi jedo in katero ne. Psi prebavljajo hrano drugače kot ljudje, uživanje napačne hrane pa lahko privede do dolgotrajnih zdravstvenih težav in v skrajnih primerih celo do smrti. Kot mesojedci nimajo resnične potrebe po sadju in zelenjavi kot del prehrane, a je občasno zaželjeno, da je na jedilniku kot priboljšek. Katero sadje in zelenjavo pa pravzaprav psi lahko jedo in kateri se je bolje izogniti?

SADJE, ki ga psi lahko jedo ali pa ne smejo
Ricky
Ricky

Jabolka

DA, psi lahko jedo jabolka. Jabolka so odličen vir vitamina A in C ter vlaknin za vašega psa. Imajo malo beljakovin in maščob, zato so popoln prigrizek za starejše pse. Prepričajte se, da najprej odstranite semena in jedro. Poskusite jih zamrzniti za prijeten leden prigrizek  v vročih dneh.

Avokado

NE, psi ne smejo jesti avokada. Medtem ko je avokado morda zdrav prigrizek za lastnike psov, ga psom sploh ne smemo dajati. V koščici, na olupku in v listih avokada so persini, strupi, ki pri psih pogosto povzročajo bruhanje in drisko. Meso avokada ne vsebuje toliko persina kot ostali deli rastline, vendar za pse še vedno preveč.

Banane

DA, psi lahko jedo banane. V zmernih količinah so banane odlična nizkokalorična poslastica za pse. Vsebujejo veliko kalija, vitaminov, biotina, vlaknin in bakra. So nizke v vsebnosti holesterola in natrija, toda zaradi visoke vsebnosti sladkorja je treba banane dajati kot priboljšek, ne pa kot del glavne prehrane vašega psa.

Borovnice

DA, psi lahko jedo borovnice. Borovnice so “superhrana”, bogata z antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic pri ljudeh. Polne so tudi vlaknin in fitokemikalijami. Želite naučiti psa, da lovi priboljške v zraku? Poskusite z borovnicami kot alternativo kupljenim priboljškom.

Melone

DA, melone so varne za pse. Melona je polna hranljivih snovi, malo kalorij in odličen vir vode in vlaknin. Kljub temu vsebuje veliko sladkorja, zato ga je treba deliti zmerno, zlasti pri psih, ki imajo prekomerno telesno težo ali sladkorno bolezen.

Češnje

NE, psi ne smejo jesti češenj. Z izjemo mesnatega dela okoli semena, češnjeve pečke vsebujejo cianid in so strupene za pse. Cianid prekine celični transport kisika, kar pomeni, da krvne celice vašega psa ne morejo dobiti dovolj kisika. Če je vaš pes pojedel češnje, bodite pozorni na razširjene zenice, oteženo dihanje in rdeče dlesni, saj so to lahko znaki zastrupitve s cianidom.

Brusnice

DA, brusnice so varne za pse. Tako brusnice kot suhe brusnice so varne za hranjenje psov v majhnih količinah. Ali bo vašemu psu všeč ta drobna poslastica, je drugo vprašanje. Kakor koli že, zmernost je pomembna pri hranjenju brusnic psom, kot pri vsakem priboljšku, saj preveč brusnic lahko privede do draženja želodca.

Kumare

DA, psi lahko jedo kumare. Kumare so še posebej dobre za pse s prekomerno telesno težo, saj ne vsebujejo ogljikovih hidratov, maščob ali olj in lahko celo povečajo energijsko raven. Napolnjeni so z vitamini K, C in B1, pa tudi s kalijem, bakrom, magnezijem in biotinom.

Grozdje

NE, psi nikoli ne smejo jesti grozdja. Grozdje in rozine (suho grozdje) so se izkazale za zelo strupene za pse, ne glede na pasmo, spol ali starost psa. V resnici je grozdje tako strupeno, da lahko privede do akutne odpovedi ledvic. Vedno bodite pozorni na morebitno zaužitje tega nevarnega sadja za pse.

Mango

DA, psi lahko jedo mango. Ta sladka poletna poslastica je napolnjena s štirimi različnimi vitamini: A, B6, C in E. Imajo tudi kalij ter beta-karoten in alfa-karoten. Ne pozabite le, da tako kot pri večini sadja koščico najprej odstranite, saj vsebuje majhne količine cianida in obstaja tudi nevarnost zadušitve. Mango ima veliko sladkorja, zato ga uporabljajte le kot občasni priboljšek.

Pomaranče

Da, psi lahko jedo pomaranče. Po mnenju veterinarjev so pomaranče v redu, vendar povečini le-ti niso veliki ljubitelji tega močno dišečega citrusa. Pomaranče so odličen vir vitamina C, kalija in vlaknin, v majhnih količinah pa je sočno meso pomaranče lahko okusna poslastica za vašega psa. Veterinarji priporočajo, da olupite lupino in psu ponudite le meso pomaranče, še prej pa odstranite vsa semena. Pomarančna lupina je težko prebavljiva, olja pa lahko vplivajo na njihov vonj ter ga postavijo na glavo, zato olupek raje vrzite stran ali uporabite kako drugače.

Breskve

Da, breskve so varne za prehrano psov. Majhne količine svežih ali zamrznjenih breskev so odličen vir vlaknin in vitamina A in lahko celo pomagajo v boju proti okužbam, vendar tako kot pri češnjah, koščice vsebujejo cianid. Če odstranite koščico, so sveže breskve lahko odlična poletna poslastica. Preskočite konzervirane breskve, saj običajno vsebujejo velike količine sladkorja.

Hruške

Da, psi lahko jedo hruške. Hruške so odličen prigrizek, saj imajo veliko bakra, vitaminov C in K ter vlaknin. Ugotovljeno je bilo, da uživanje tega sadja lahko zmanjša tveganje za možgansko kap za 50 %. Hruške narežite samo na koščke velikosti ugriza in najprej odstranite peške, saj te vsebuje sledi cianida. Hruške v pločevinkah raje preskočite ker vsebujejo veliko sladkorja.

Ananas

Da, ananas je varen. Nekaj ​​koščkov ananasa je odlična sladka poslastica za pse, če odstranite lupino. Tropsko sadje je polno vitaminov, mineralov in vlaknin. Vsebuje tudi bromelain, encim, ki psom olajša absorpcijo beljakovin.

Maline

DA, psi lahko jedo maline. Maline so zmerno v redu. Vsebujejo antioksidante, ki so odlični za pse. Imajo malo sladkorja in kalorij, imajo pa veliko vlaknin, mangana in vitamina C. Maline so še posebej dobre za starejše pse, saj imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo sklepom. Vendar vsebujejo majhne količine ksilitola, zato omejite psa na manj kot skodelico malin hkrati.

Jagode

DA, psi lahko jedo jagode. Jagode so polne vlaknin in vitamina C. Skupaj s tem vsebujejo tudi encim, ki lahko pomaga beliti zobe vašega psa. Vsebujejo sladkor, zato jih ne pozabite dajati zmerno.

Paradižnik

NE, psi bi se morali izogibati paradižniku. Medtem ko dozoreli plodovi rastline paradižnika na splošno veljajo za varne za pse, pa zeleni deli rastline vsebujejo strupeno snov, imenovano solanin. Resda bi pes moral pojesti veliko količino, da bi zbolel, a je bolje, da se paradižniku raje izognete.

Lubenica

DA, psi lahko jedo lubenico. Pomembno je, da najprej odstranite lupino in semena, ker lahko povzročijo črevesno zamašitev, vendar je meso lubenice sicer varno za pse. Polna je vitamina A, B-6 in C ter kalija. Lubenica je sestavljena iz 92 % vode, zato je odličen način, da psa hidrirate v vročih poletnih dneh.

ZELENJAVA, ki jo psi lahko in ne smejo jesti

Šparglji

NE, psi ne smejo jesti špargljev. Čeprav šparglji niso nujno nevarni za pse, jih resnično nima smisla dajati. Preveč težko ga je jesti surovega, in ko je skuhan, izgubi hranila, ki jih vsebujejo. Če mu resnično želite dati zelenjavo, se zagotovo najde kaj bolj koristnega.

Brokoli

Da, brokoli je varen za pse v zelo majhnih količinah in ga je najbolje uporabiti kot občasni priboljšek. Vsebuje veliko vlaknin in vitamina C ter malo maščob. Vendar pa brokolijevi cvetovi vsebujejo izotiocijanate, ki lahko pri nekaterih psih povzročijo blago do potencialno hudo draženje želodca. Poleg tega je znano, da stebla brokolija povzročajo oviranje v požiralniku.

Brstični ohrovt

Da, psi lahko jedo brstični ohrovt. Je napolnjen s hranili in antioksidanti, ki so odlični tako za ljudi kot pse. Vendar jih ne pretiravajte, ker lahko povzroča močno napenjanje. Tudi zelje je varno za pse, a tudi zanj velja isto opozorilom glede napenjanja!

Korenje

Da, psi lahko jedo korenje. Korenje je odličen nizkokalorični prigrizek, ki vsebuje veliko vlaknin in betakarotena, ki proizvaja vitamin A. Poleg tega je drobljenje te oranžne zelenjave odlično za zobe vašega psa (in zabavno).

Zelena

Da, zelena je varna, da jo psi jedo. Poleg vitaminov A, B in C ta hrustljavo zelen prigrizek vsebuje hranila, potrebna za krepitev zdravega srca in celo za boj proti raku. Kot da to ni dovolj, zanjo velja tudi, da osvežuje pasjo sapo.

Stročji fižol

Da, psi lahko jedo stročji fižol. Sesekljan, parjen, surov ali konzerviran – vse vrste zelenega fižola so varne za prehrano psov, če so navadne. Zeleni fižol je poln pomembnih vitaminov in mineralov, poleg tega pa je poln vlaknin in malo kalorij.

Gobe

NE, psi bi se morali izogibati gobam. Divje gobe so lahko za pse strupene. Medtem ko je le 50 do 100 od 50.000 vrst gob po vsem svetu znano, da so strupene, lahko tiste, ki so strupene, resnično škodijo vašemu psu ali celo vodijo v smrt. Šampinjoni iz supermarketa bi lahko bili v redu, vendar se jim je bolje izogniti.

Čebula

NE, psi NIKOLI ne smejo jesti čebule. Čebula, por in drobnjak so del družine rastlin, imenovane Allium, ki je strupena za večino hišnih ljubljenčkov (še zlasti za mačke). Če psi jedo čebulo, jim lahko popokajo rdeče krvne celice, povzroči pa lahko tudi bruhanje, drisko, želodčne bolečine in slabost. Zastrupitev s čebulo je lahko resnejša pri japonskih pasmah psov, kot sta Akita in Shiba Inu, vendar je za večino psov zelo strupena.

Grah

DA, psi lahko jedo grah. Vse vrste graha so v redu in nič ni narobe, če se jim vsake toliko znajdejo v njihovi skledi. Grah ima več vitaminov, mineralov in je bogat z beljakovinami in z veliko vlakninami. Psa lahko hranite s svežim ali zamrznjenim grahom, vendar se izogibajte konzerviranemu grahu z dodatkom natrija.

Špinača

DA, psi lahko jedo špinačo, vendar to ni najboljša izbira zelenjave, ki jo želite deliti s svojim psom. Špinača vsebuje veliko oksalne kisline, ki blokira sposobnost telesa, da absorbira kalcij in lahko privede do okvare ledvic. Resda bi vaš pes moral pojesti zelo veliko špinače, da bi bila ta posledica vidna, ampak privoščite vašemu psu raje katero drugo zelenjavo.

Vir: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/fruits-vegetables-dogs-can-and-cant-eat/?fbclid=IwAR0vPorMFVtH1iYahCY_Ev7peuIyhNrAyzyaXiWuFmUSzTP-GuEHqi8s1IY