Sprehod vs. izpustom na dvorišče
Spustiti psa na ograjeno dvorišče je priročna zadeva, predvsem kadar smo v pomanjkanju časa. Izpust psa na dvorišče pa je tudi dobra rešitev, da se pes na hitro sprosti in je na svežem zraku v varovanem okolju. Sprehajanje psa pa je nedvomno povezano z veliko več pridobitvami, predvsem na njegovem psihičnem in vedenjskem stanju. Ko uspete najti ravnovesje med izpusti in sprehajanjem lahko vaš pes postane v odlični formi, hkrati pa se tudi zbližata in gradite na medsebojnem zaupanju.

Je izpust na dvorišče dovolj za vašega psa?

Ko pustite vašemu psu tekati po dvorišču je to seveda le kompromis namesto sprehoda. Ampak psi živijo za nove dogodivščine. Večina psov uživa ravno v spoznavanju novih vonjav, dražljajev, zvokov. Poleg tega lahko zgolj izpusti v dvorišču za vašega psa pomenijo težave. Ni redko, da ti psi postanejo zdolgočaseni in zafrustrirani. Kar lahko vodi v destruktivna vedenja, lajanje, nezaželena vedenja kot so uhajanje, zaganjanje v druge ljudi in/ali pse, ki hodijo mimo.
Če ima pes omogočene le izpuste v ograjenem dvorišču se lahko počuti kot, da je v zavetišču. Kjer nimajo omogočenih sprehodov. Rezultat je lahko slaba samozavest in nezaupanje tujcem. Medtem ko mu s sprehajanjem omogočate vadbo, mu jo v ograjenem dvorišču ravno tako. To je namreč edina varna opcija, kjer se lahko pes res prepusti teku.
Kaj s sprehodi pridobimo?
Poleg psiholoških pozitivnih učinkov, sprehajanje psa zagotavlja veliko priložnosti za obogatitev življenja, socializacijo in vzgojo. Psi so po naravi raziskovalci, zato jim s sprehodom v hribe ali bližnji gozd omogočimo pravo ekskurzijo novih doživetij. Sprehodi omogočajo psu mentalno zaposlitev, z iskanjem in vohanjem pa sprehodu dodajamo dodatno vrednost. Sprehajanje psa na povodcu vam omogoča trening s psom v različnih situacijah. Izpostavljanje motorju, hrupu, srečanje z drugimi psi, tujimi ljudmi, otroci… Kar je lahko bistvenega pomena za preprečevanje nezaželenih vedenj.
Koliko časa pa naj sprehajanje sploh traja?
Če ga kombinirate z izpusti v dvorišče, je lahko okoli 15 do 20 minut dovolj. Vendar naj bo res aktiven. Pri tem uporabljajte ovratnice in oprsnice, ki ne povzročajo bolečine in/ali stresa vašemu psu.
Sprehod vsak dan, prežene veterinarja stran.