Alergije pri psih
Alergije pri psih so v današnjem času ena izmed najbolj pogostih tegob, ki lahko povzročajo nelagodje našim kosmatincem.
O alergiji govorimo, kadar se imunski sistem pretirano odzove na sicer telesu neškodljive snovi. Pri psih poznamo tri najpogostejše vrste alergij:
1. KOŽNE ALERGIJE
So najbolj pogoste alergijske reakcije pri psih. Nastopijo lahko zaradi občutljivosti na določeno sestavino v hrani, ki psom povzroča srbečico zlasti na tačkah (dlaka je obarvana “rdeče”) in okoli ušes. Psi, ki so alergični imajo pogosto težave z vnetjem ušes! Pogost vzrok alergijam so lahko tudi alergeni iz okolja, kot je cvetni prah ali plesen, vendar gre v večini teh primerov le za sezonske alergije. Nekateri psi pa so lahko alergični tudi na slino bolh, ki jim povrzoči hudo srbečico ter pordelo in zatečeno kožo.
2. ALERGIJE NA HRANO
Pri alergijah na hrano se organizem ponavadi odzove kot občutljivost na določeno sestavino v hrani. V večini primerov gre za občutljivost na beljakovine (piščanec, govedina, soja, mleko, gluten), ki se najpogosteje kažejo s srbečico, izpuščaji, vnetji, bruhanjem in drisko.
3. AKUTNE ALERGIJSKE OBLIKE
Akutne oblike veljajo za najbolj zaskrbljujoče, saj lahko psi ob hudih reakcijah doživijo anafilaktični šok, ki je v kolikor ne odreagiramo dovolj hitro, lahko usoden. Najpogostejša vzroka za takšno reakcijo sta čebelji pik ter reakcija na cepivo ali zdravilo. K sreči so takšne alergijske oblike zelo redke, kljub temu pa je ob piku čebele, cepljenju ali dajanju zdravil, vašega kosmatinca priporočljivo opazovati.
Zdravljenje alergij poteka na različne načine. Najbolj uspešno je izogibanje alergenom, ki psu povzročajo nelagodje, čeprav to ni vedno mogoče (okoljski alergeni). V primeru alergije na ugrize bolh je najboljša preventiva z redno uporabo sredstev proti bolham, v primeru alergije na hrano pa popolna izključitev vseh živil, ki lahko vsebujejo alergene. Po naših izkušnjah je uspešna tudi bioresonančna terapija.
V kolikor opažate, da vaš pes kaže katerega izmed naštetih simptomov, je smiselno čimprej obiskati veterino, kjer vam bodo pomagali odkriti vzrok ter predpisali primerno terapijo.
Povzeto po: AKC; Dog Allergies: Symptoms and Treatment