Psi so zelo dobri pri “skrivanju” bolečin, drugače v preteklosti, v naravi ne bi preživeli.
Psi so zelo dobri pri “skrivanju” bolečin, drugače v preteklosti, v naravi ne bi preživeli. Zelo pogosto trpijo za bolečinami v sklepih. Zato smo v spodnjem zapisu zbrali nekaj najpogostejših informacij, ki so vam lahko v pomoč:
Do bolečin v sklepih pri psih, tako kot pri ljudeh, lahko pride zaradi njihove obrabe, starosti ali zaradi genetske predispozicije.
Navadno govorimo o osteoartritisu (otrdeli sklepi). Zelo pomembno je, da znamo prepoznati aktivnosti, ki lahko škodujejo sklepom vašega psa. Za nekatere pasme so zelo značilne obrabe zaradi teka za žogo, spet druge imajo zelo specifične prehranske potrebe za dober razvoj sklepov.
Predvsem “zahirančki” mladički, ki so bili zapuščeni pri rani mladosti in se niso dolgo dojili, imajo pogosto zelo krhke kosti. Zato veterinarji pogosto priporočijo dodaten vir vitamina D.
SIMPTOMI bolečin v sklepih:
Živali se navadno upočasnijo in imajo težave z aktivnostmi s katerimi jim predhodno niso imeli. To se lahko kaže, da si žival ne upa več na kavč, hoditi po stopnicah, skočiti v avto, teči daljših razdalj, loviti žogice (če so to predhodno počeli). To so prvi znaki nelagodja, na katere moremo biti pozorni, saj jih lahko do neke mere izboljšamo s podporno terapijo (odvisno od vrste obrabe). V primeru, da se sklep nadaljnjo obrablja lahko pes začne tudi šepati.
KAJ POVZROČA TEŽAVE S SKLEPI?
Kot omenjeno največji problem predstavljata sama obraba (starost, neprimerna aktivnost) in pa genetski in razvojni faktorji.
Predvsem pri nekaterih pasmah psov (nemški ovčarji, novofurlandci, rottweiler, bernardinci;  večje pasme) se zelo pogosto zaradi slabih genov in neprimernega križanja staršev srečamo z obrabo komolčnega  in kolčnega sklepa ali njuno displazijo.
Druga oblika, degenerativna, pa nastane zaradi obrabe sklepov ali zaradi neprimernih aktivnosti, diete ali preprosto zaradi starosti.
PREVENTIVA IN KURATIVA
Obrabo sklepov lahko preprečimo z dobro dieto in s tem da skrbimo za zdravo težo naših ljubljenčkov. S tem poskrbimo, da sklepi niso preobremenjeni in jim tako podaljšamo življenjsko dobo. Tudi vnetje sklepov je tako manj verjetno, saj se v maščobah nahajajo vnetni faktorji. Moramo se zavedati tudi odgovorne reje pasemskih psov, saj se lahko izognemo genetskim težavam.
Pomembno je da postopno nadgrajujemo aktivnost psa in s tem krepimo moč mišic, vezi in sklepov-gradimo kondicijo.
Ribje olje, kurkuma, glukozamin in mnogo drugih pripravkov je lahko dobra podpora sklepom vašega psa. V kolikor je stanje resnejše lahko te dodatke kombiniramo v skladu s priporočili veterinarja, skupaj z protivnetnimi in protibolečinskimi sredstvi.
V hudih primerih displazije in obrabe so včasih potrebne operacije.
AKTIVNOSTI, KI SO LAHKO V POMOČ SKLEPOM:
Ena najboljših metod zdravega razgibavanja sklepov je plavanje. Žal pa ga vsi psi ne marajo, niti niso vsi letni časi primerni za vodne radosti. Sprehodi raznih težavnosti so primerni, omejiti pa je potrebno hojo v hrib, ki bi pretirano obremenila sklep. Psu moramo prilagoditi okolje, npr. ob stopnicah in pri skoku v prtljažnik, mu lahko pomagamo s klančino.
Psa poskušamo tudi mentalno zaposliti; miselne igre so dobra metoda sproščanja energije pri psih.
Predvsem je pomembno, da se pri aktivnostih, sočasno obrnemo na veterinarja in jih prilagodimo našemu psu.
Zelo pomembno pa je psom zagotoviti udobno ležišče, ki je ravno prav dvignjeno od tal in vsebuje spominsko peno. Le-ta med spanjem razbremeni pritisk na sklepe in kosti. Na tem področju se lahko za pomoč obrnete tudi na nas saj izdelujemo visoko kakovostne posteljice za pse.
Povzeto po :
Risk Factors for Canine Osteoarthritis and Its Predisposing Arthropathies: A Systematic Review Katharine L. Anderson, Helen Zulch,, and Lisa M. Collins (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7198754/)
Health: Painful Joint Problems – Pet WebMD