17 preprostih načinov za zmanjšanje stresa pri mucah v zavetiščih
Predstavljajte si, da ste v tujini in ste tako zboleli, da morate v bolnišnico. Zdravniki prihajajo do vas in delajo stvari, ki jih ne razumete. Vsi vaši čuti so oslabljeni vonj, videz in okus. Najhuje od vsega pa je, da jih ne morete razumeti ničesar, kar govorijo.
Podobno se počutijo živali, ki pristanejo v zavetišču. S pomočjo razumevanja, kako posamezna žival dojema svoje okolje, jim lahko bistveno olajšamo stresne situacije, katerim so izpostavljeni v zavetišču.
Kelly Bollen, lastnica Animal Alliances, podrobno opisuje, kako muce zaznavajo okolje okoli njih. Pomislite na primer, kako glasna so lahko zavetišča za muce. Muce lahko slišijo do 80 kHz ; to je v območju ultrazvoka! Za primerjavo, ljudje slišimo do 20 kHz.
Muce imajo tudi odličen vid in hitro zaznavajo gibanje v prostoru. Imajo 67 milijonov receptorjev za vonj. Blazinice na nogah so zelo občutljive na dotik in vibracije. Iz tega lahko sklepamo, da muce na več načinov v zavetišču, zaznavajo tudi vse druge muce, v sosednjih prostorih, pa tudi druge okoljske stresorje, kot so psi, ki lajajo, ljudje, ki hodijo gor in dol po hodniku.
Kaj lahko zavetišče stori?
Vsakdanji cilj zavetišča bi moral biti zmanjšanje stresa, ki ga živali nedvomno čutijo. Dr. Kate Hurley in Julie Levy na projektu Million Cat Challenge, skupnem projektu programov zavetišč UC Davis in Univerze na Floridi, pravita, da je zagotovitev, da ima vsaka muca dovolj prostora v zavetišču , najpomembnejša stvar, ki jo zavetišče lahko naredi za preprečevanje stresa in preprečuje s stresom povezane bolezni, kot so okužbe zgornjih dihal:
🐾Vsaka muca, ki je nameščena posamezno, potrebuje najmanj 8,5 m2 (ne navpičnega) prostora.
🐾 Muce v skupinskih prostorih potrebujejo najmanj 18 m2 na mačko in morajo imeti omogočena mesta za skrivanje. (navpični prostor ne šteje!)
Laura K. Frazier, BA, RVT, in lastnica www.advocatsconsulting.com ter prejšnja lastnica Meow Town v Martinezu v Gruziji, opozarja na nekaj dodatnih priporočil:
Škatle za skrivanje, z odprtim delom obrnjenim proti zadnjemu delu kletke. Premične zavese ali stene za zasebnost.
Preden muce prispejo, očistimo prostor. Če se uporablja pršilo, počakajte 15 do 20 minut, da se vonj alkohola razprši!
Omogočite jim praskanje tako, da pritrdite preproge na stene ali postavite plezalne stebre v prostorih.
Ponudite jim družabno igro z igračami s palicami, še posebej, če se mačk ni mogoče dotakniti.
Predvajajte jim glasbo, ki jih sprošča.
Govorite nežno in se počasi premikajte. Poskusite odpraviti zvoke, kot so trkanje vrat, glasna glasba ali radijski sprejemniki.
Skrijte jim priboljške po prostoru, da bodo mačke lahko vonjale in iskale.
Ponudite mačjo meto.
Dovolite mucam, da se sprehajajo in raziskujejo zunaj svojih kletk, seveda po končani karanteni.
Iz lastnih izkušenj je raziskovalka ugotovila, da lahko obešanje posušene sivke v prostoru pomirja, muce. Razmislite o tem, da bi jim v prostor namestili TV – videoposnetke rib ali ptic. Še bolje, postavite kletke tako, da bodo obrnjene proti oknu. Ponudite jim različne igrače, zlasti igrače za sprostitev, kjer lahko iščejo priboljške.
Ugotovili boste, da lahko le nekaj preprostih sprememb izboljšate mačji prostor  in z njim njihovo duševno zdravje. Rezultat je srečnejša, bolj zdrava in socializirana muca.
Povzeto po: