Posebnosti belih muc
Bele muce so zagotovo ene najbolj vizualno zaželenih muc. Z njihovimi belimi kožuščki in pogosto zelo zanimivo obarvanimi očmi, nam hitro ukradejo srca. So precej redke in predstavljajo od 2 do 5 % svetovne mačje populacije.
Žal pa z njihovimi posebnosti pridejo tudi malo drugačne posebnosti. Bele muce so v določenih pogledih bolj izpostavljene slabim genetskim predispozicijam; predvsem gluhosti in pa kožnim rakavim obolenjem.
NAGLUŠNOST IN GLUHOST PRI BELIH MUCAH:
Bele muce so nagnjene k gluhosti. Znanstveniki predvidevajo, da je ta pojav povezan z izvornimi celicami, oziroma njihovim primanjkljajem. Izvirnih celic zadolženih za proizvajanje melanina, pri belih mucah ni, zato imajo tudi bel kožuh in pogosto modre ali zelene oči. Isti tip izvirnih celic, ki pa skrbi za tvorbo melanina,  je prisoten tudi pri embrioničnem razvoju delujočega slušnega organa.
Zato je barva oči pri belih mačkah povezana tudi s samim sluhom:
Modre oči imajo najmanj melanina, zato je verjetno, da v primerih, ko sta obe očesi modri, muca praktično nima melanina ali celic, ki ga tvorijo in posledično slabše sliši.
Če ima eno oko modro in drugo zeleno pa ima vseeno nekaj melanina in ima boljše možnosti, da se ne rodi gluha. Predvsem muce, ki imajo oba očesa modra; kar 65 do 85 % modrookih belih muc se rodi gluhih. Če ima muca eno modro oko so verjetnosti da bo gluha okoli 40 %, medtem ko imajo bele muce z očmi, ki niso modre 14 do 22 % možnosti, da se rodijo gluhe. Obstaja naglušnost tudi le na eno uho.
Zanimivo je, da so mačke, ki imajo le eno modro oko, gluhe na tisto uho, ki je na isti strani glave kot je modro oko.
KOŽNI RAK:
Zaradi pomanjkanja melanina je kožni rak bolj pogost pri belih mucah. Melanin in temna koža ščitita kožo pred sončnimi žarki. Pri belih mucah je seveda melanina manj ali pa ga sploh ni in so zato bolj izpostavljeni negativnim učinkom sončnih žarkov. Zaradi sevanja lahko bele muce zelo hitro zbolijo za kožnim rakom, ki prizadene predvsem dele telesa, ki niso zaščiteni z dlako (oči, smrček, ušesa).
Ta oblika raka je zelo boleča, pogosto se pojavijo tudi rane. V takih primerih muce lahko ozdravimo le z amputacijami. Kar pa je moč preprečiti z pravilnimi preventivnimi ukrepi, kot je izključno notranje bivanje.
Povzeto po :
(Dr. George M. Strain https://www.lsu.edu/deafness/catbreeds.htm,  Bergsma DR & Brown KS. White fur, blue eyes, and deafness in the domestic cat. Journal of Heredity, Ryan Llera, BSc, DVM; Robin Downing, https://vcahospitals.com/know-your-pet/living-with-a-deaf-cat in https://icatcare.org/advice/inherited-deafness-in-white-cats/