O nas

Zavod za zaščito in dobrobit živali Muri je neprofitni zasebni zavod, katerega glavni namen je spodbujanje odgovornega skrbništva, ozaveščanje na področju dobrobiti živali in pomoč brezdomnim živalim.

Od 2. 6. 2022 smo po odločbi UVHVVR uradno registrirani kot zavetišče za zapuščene muce. Naše zavetišče se nahaja v prostorih sedeža Zavoda Muri in ima kapaciteto za namestitev 21 odraslih muc ali 28 mačjih mladičev.

Začetki segajo v leto 2013, ko še nismo delovali kot skupina, temveč zavzeti posamezniki. Sprva smo želeli premikati gore in pomagati psom na Balkanu. Kar nekaj jih je z našo pomočjo našlo nov dom čez mejo, torej pri nas. Kmalu pa smo prišli do spoznanja, da problematike zapuščenih živali ne moremo reševati v sosednjih deželah, dokler jih je v naši neposredni okolici nemalo število s podobnimi zgodbami.

Uspešne zgodbe, ki smo jih uspeli zabeležiti v obdobju vseh let prostovoljnega dela  na področju zaščite in dobrobiti živali, so v naših srcih pustile poseben pečat, ki nas še vedno žene naprej. Smo sicer majhna skupina ljudi, ki sledimo svojemu srcu in s svojim trdim delom ustvarjamo velike spremembe na področju brezdomnih živali.

Največji pečat je pustila zgodba našega prvega seniorčka Murija, kateremu smo z našo pomočjo kljub 16 letom omogočili, še čudovito preživetih 5 let. S svojo neizmerno voljo po življenju, dobrosrčnostjo in hvaležnostjo se je zasidral globoko v naša srca. Zato smo ravno njemu namenili posebno čast in poimenovali Zavod Muri po starčku, ki ni poznal meja. Niti v srcu kot tudi v svoji preprostosti življenja ne. Uradno je Zavod Muri nastal decembra 2018 z veliko željo po nudenju pomoči potrebnih živalim, predvsem psom in mačkam, čeprav s svojimi dejanji nenehno sporočamo, da je za nas enakovredno vsako življenje.

V Sloveniji trenutno deluje 13 zavetišč za zapuščene živali. Trudimo se sodelovati z vsemi, zato velik del prostovoljstva namenimo sprehajanjuukvarjanju z psi, fotografiranju in iskanju ustreznih domov za pse. Preostanek časa porabimo na terenu, kjer se vedno odzovemo na opozorilo o neustreznem ravnanju nad živalmi, predvsem z psi, skrbi za prostoživeče mucenamestitvami in pomagamo z iskanjem domov za muce, z nudenjem ustrezne veterinarske oskrbe, pripravami licitacij, nenehnem izobraževanju na področju živalovarstva in vzgoje psov ter ozaveščanjem lokalne skupnosti o odgovornem skrbništvu nad živalmi.

Naši kratkoročni cilji so reševanje trenutne problematike brezdomnih živali ter pomoč skrbnikom, ki zaradi socialne stiske težko ustrezno skrbijo za svojo žival. Vedno se bomo po najboljših močeh trudili pomagati zapuščenim živalim s pomočjo zagotavljanja ustrezne veterinarske oskrbe in namestitvijo v zavetišče. Vendar je to mogoče le do zapolnitve kapacitet.

Dolgoročni cilji pa temeljijo na pripravi izobraževalnih vsebin za najmlajše populacije ter iskanje ustreznih rešitev za pomoč najbolj ogroženim živalim (stare, bolne, težje posvojitve živali) in z aktivnim prostovoljnim delom doseči izboljšanje stanja na področju problematike zapuščenih živali in neustreznega ravnanja z živalmi. Naš največji dolgoročni cilj je ureditev svojega zavetišča za starejše pse.

Naše dolgoletne izkušnje so nam v pomoč pri ustreznem ukrepanju v različnih situacijah. Preko dela spoznavamo različne priložnosti za nadgrajevanje našega poslanstva.

Vseh uspešnih zgodb seveda ne bi bilo mogoče pisati, brez vas srčnih ljudi, ki pomagate uresničevati pot do boljšega življenja vseh “Murijev”. Zavedamo se, da le s skupnimi močmi tudi s pomočjo prispevkov lahko pišemo lepše zgodbe. Hvala vsem, ki nam pomagate uresničevati naše cilje in ustvarjati dober namen našega delovanja.

Veseli bomo vaših predlogov, pohval ali pritožb, ki so nam v pomoč pri nadaljnjem delu.

Brezplačna dostava ob nakupu nad 49 €!