Napotki za iskanje pogrešanega psa

Iskanje pobeglega psa ali muce se lotite takoj. Podrobno preiščite najbližjo okolico od kraja izgube, nato pa še znane sprehajalne poti oziroma mesta, kjer se je pes ali muca najraje zadrževala. Med iskanjem povprašajte someščane, če so morda opazili vašega psa oz. muco, ne pozabite jim pustiti vašega kontakta, da vas lahko  v primeru, da kasneje opazijo vašo žival, nemudoma obvestijo.
Zelo pomembno je tudi, da se vrnete na kraj, kjer ste bili nazadnje s psom, vrne in tam pustite kos oblačila, ki še vedno nosi naš vonj (neoprana obleka).
Ta oblačilo položite po tleh, kot ležišče in zraven položite posodo z vodo – ne puščajte hrane, saj bi ta pritegnila tudi druge živali!
S seboj lahko prinesemo tudi njegovo najljubšo piskajočo igračo, ki bo s svojim zvokom pomagala psu najti pot nazaj. Psi namreč zelo dobro slišijo in se bodo vrnili, če bodo slišali pomirjujoč glas njihove najljubše igrače.
Pri sebi je pametno tudi imeti priboljške.
V kolikor ima izgubljeni pes »pasjega« prijatelja, ga pripeljite s seboj.

Koga obvestite?

Prvi korak je nedvomno klic do najbližjega zavetišča, od kraja izgube.
Zavetišče je potrebno obvestiti četudi se vam morda zdi, da bi vas oni, saj je pes čipiran. Vendar se čip lahko “razmagneti” in vašega psa obravnavajo kot nelastniškega. V kolikor psa ne najdete v nekaj dneh, o tem obvestite še ostala bližnja zavetišča. O izgubi živali obvestite tudi najbližjo veterinarsko postajo.
Izgubo živali objavite na družabnih omrežjih, vendar ne pozabite bistvenih podatkov kot so kraj in čas izgube, vaš kontakt ter kvalitetna fotografija izgubljene živali.
Obvestite tudi radijske postaje, ki omogočajo rubriko “izgubljeni”. Medtem pa jih povorašajte še po oddanih oglasih najdenčkov.
Objavite  tudi letake z fotografijo in opisom izgubljene živali ter vašim kontaktom.
Večkrat dnevno se peljite po poteh, kjer predvidevate, da bi lahko bila izgubljena žival.
Nikoli pa ne obupajte, potrudite se in ostanite pozitivni.

Seznam zavetišč >>>

V kolikor žival najdete, ne pozabite obvestiti veterinarske ambulante, zavetišča in morebitnih radijskih postaj.

V kolikor bi želeli, da objavimo vašo pogrešano žival nam pišite na zavod.muri@gmail.com. NUJNO pa navedite čas in kraj izgube ter vaš kontakt. Zaželjene so fotografije, kjer se vidi cela žival.